Du vet det också

Svårt att läsa nyhetsbrevet? Öppna det i webbläsaren här
 

För ett par veckor sedan stod jag (Fanny) med sambo mitt i flyttstök. Vi flyttade från en normalstor 2a i Hässelby väster om Stockholm till en stor 3a med solterass i Upplands Väsby norr om Stockholm. Inom loppet av en vecka fick vi reda på att vårt nya badrum är fuktskadat och måste renoveras, att firman som flyttstädade vår gamla lägenhet kraschade en fönsterbräda av marmor som behövde ersättas och att en blomlåda (som beräknas innehålla ca 2 kubikmeter jord..) fullkomligt kryllade av myror. Ikea möblerna som skulle monteras visade inte sig från sin bästa sida och vi jobbade 12 timmar om dagen för att få undan det bombnedslag som träffat vårt nya hem. Låt oss säga att det var en tuff vecka, både mentalt och fysiskt.


Så efter en veckas slit kände vi oss någorlunda nöjda. På söndagen bjöd vi hem Peters mormor Ella och pappa Classe på lunch. Mormor Ella och morfar Dick har också flyttat till Upplands Väsby och bor numera 500 meter bort. En lagom promenad i branta uppförsbackar för supertanten Ella, 90 år. Fast hon skulle hellre gå i skogen, om hon själv fick välja.

Morfar Dick är däremot inte lika pigg. Han har sedan ett år tillbaka varit sjuk i cancer. Sedan flytten till Upplands Väsby har han mestadels varit inlagd på Löwenströmska sjukhuset. Efter att ha fyllt han 90 år i april blev han svagare och svagare. Vi har länge vetat att slutet är nära och under lunchen kom beskedet. Morfar Dick hade somnat in.


Hur förberedda vi än var att dagen var nära chockerades vi av den sorg som kom med beskedet. Min sambos morfar som jag kände i knappa tre år var nu borta. Alla grät vi och lyssnade till mormor Ellas minnen över kaffe och glass innan det bar av till sjukhuset för kistläggning. Han dog en vacker dag i juli - samma dag som hesa Fredrik skrämde oss Stockholmare med sitt falska larm. Klart övertygad är jag att det var morfar Dick som sa farväl. Tack för att du skrämde slag på oss med din starka pipa, vi kommer sakna dig!

Elsa tunikan i kombination med en lång svart kjol är både elegant och bekvämt. Den lagom tighta kjolen ger ett slankt intryck och Elsa tunikan med sina volanger är både moderiktig och sval. Elsa tunika 699:-, Linn kjol lång 499:-

Den fjärde augusti är det dags för begravning. Tre år tidigare just denna dag träffade jag Peter. Mannen i mitt liv. Mitt livs kärlek. Det visste jag redan då för bara tre månader senare tatuerade jag in datumet. Mina vänner kallade mig dum men jag visste att det var rätt. 


Dicks begravning blir min första begravning som vuxen. Jag har inte förlorat någon i vuxen ålder. Den senaste och den enda begravningen jag minns var när min gammelmorfar Gösta, nästan 102 år gammal, begravdes. Det var 2002 och mamma hade köpt mina första högklackade stövlar endast för begravningen. Jag var elva år gammal och kände mig som en störtbölande supermodell! Även om jag inte träffade gammelmorfar Gösta så hade vi en speciell relation. Min kusin som är två år yngre än jag kunde inte förstå varför jag grät över gammelmorfar. "Vi känner ju inte honom", sa hon. "Men jag kände honom, han var ju min gammalmorfar", sa jag. 

Sju år senare fyllde jag arton år och tatuerade in en text till minne av gammelmorfar. Texten kom från en sång som han brukade sjunga för mig och även för sina döttrar när de var små. I vår nya lägenhet hänger ett väggur från gammelmorfar så visst hade vi en speciell kontakt - även om han var 100+ och jag var elva år och vi bodde ungefär åttio mil ifrån varandra. Fråga mig inte hur vi kom att stå varandra så nära, för det vet jag inte. Men han var min snälla gammelmorfar!

Ella blusen tillsammans med ett par Pamela 4146 eller Pamela 3336 byxor är elegant och skönt. Jag föredrar alltid två-delat och väljer kanske denna kombination. Skulle det bli svalt kan jag alltid ha Matilda jacka/blazer eller Sonja jacka svart utanpå. Ella blus 599:-, Pamela 4146 byxa 699:-, Pamela 3336 byxa 799:-

Utan att vara känslokall så övergår ämnet naturligt till kläder. Vad har man på sig på en begravning? Jag äger inte mycket svarta kläder som är propra. Svarta jeans och t-shirts i all ära men det duger inte på en begravning. Dick var en man som uppskattade ett städat intryck. Det fanns inget som retade honom så mycket som när Peter var orakad. Han brukade fråga om Peter försökte odla skägg och sedan tillägga att Peter såg ut som en kåkfarare. Sådan var morfar Dick. Peters mamma Siv berättade att hon bara sett sin far orakad två gånger i hela sitt liv.  Jag tänker inte göra morfar Dick besviken på hans egen begravning. En svart Ofelia klänning blir bra. Eller en svart Ella blus och svarta Pamela 3336 byxor. Men definitivt klackar till, för det skulle han uppskatta. 


Är det något vi alla har gemensamt så är det att vi alla dör. Någon gång måste vi gå på begravning. Någon gång måste vi prata om testamenten. Någon gång sörjer vi. Pratar du med dina nära och kära om döden? Ung som gammal, vi bör vi alla prata om det - döden. Mitt pratande börjar med att skriva samboavtal tillsammans med Peter till helgen. Det är en bra start. Var börjar du? 


Oavsett om du nyligen har förlorat någon eller har dina nära i behåll vill jag i detta nyhetsbrev tipsa dig om kläderna som är bra att bära på begravningar. Kläderna som är fina annars också men som passar extra bra när någon lämnar jordlivet. Propert, bekvämt och elegant.

Ofelia långklänning är ett bra val till en begravning. Ett plagg gör att jag i hettan inte behöver ha något mer. Täcker allt den ska och med knytband i midjan som jag gärna knyter på baksidan får jag en markerad midja utan att magen putar ut under. Kombinera gärna med sandal/klack. Ofelia klänning 899:-

Signe klänning i svart är alltid ett säkert val. Täcker knä om du är ca 170 cm och kortare. Sval och skön i 55% linne och 45% bomull med vackert markerad midja och fickor i sidorna. Bär gärna Matilda jacka/blazer utanpå om du vill täcka armarna. Signe klänning 799:-, Matilda jacka/blazer 799:-

 
 

Nu har du absolut sista chansen att fynda REA varor. Måndag 31 juli klockan 23:59 stänger vi rean. Kom ihåg bara ihåg några korta saker:

  • När du handlar REA varor för mindre än 500 kr tillkommer frakt om 49 kr.
  • Handlar du i Danmark, Finland eller Norge är frakten alltid 99 kr!
Elsa tunika cerise
NU 499,00 SEK  Förr 699:-
Ninni tunika röd/vit
NU 399,00 SEK  Förr 599:-